Scurt istoric

Istorie Octombrie 27, 2014

Parohia Dămuc-Ivăneş este o parohie veche (nu se cunoaşte anul înfiinţării), cu o biserică de lemn construită în 1847, cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. 

În Sematismul din 1900 aflăm că la 1842 preot era Teodor Dumbrava căruia i-a urmat până la 1884 Simion Cotta apoi din 1885 preotul Dumitru Drăgan.

În anul 1912 s-a construit un nou locas de cult din piatra, in locul fostei biserici din lemn distrusa într-un incendiu, preot paroh fiind Dumitru Dragan.

În anul 1948 biserica, apartinand mai înainte cultului Greco-catolic, revine la Biserica Ortodoxa.

În anii 1970-1972, locasul de cult a fost restaurant din temelii, fiind avariat in timpul calui de-al Doilea Razboi Mondial.Restaurarea s-a facut cu ajutorul Mitropoliei Moldovei si cu contributia enoriasilor si stradania epitropilor si consilierilor parohiei.

Pictura si inzestrarea cu mobilier si odoare s-a facut dupa traditia si canoanele Bisericii Ortodoxe sub arhipastoria I.P.S.Mitropolit al Moldovei si Sucevei, dr.Iustin Moisescu, preot paroh fiind protopopul stavrofor Stefan Romanescu.

Catapeteasma a fost sculptata de Aurel Obreja si pictura executata de Dimitrie Irimescu.

În anul 1980 a fost construita o noua casa parohiala din zid, sub pastorirea preotului  paroh Gheorghe Hostiuc, iar in anul 1989 s-a construit un oficiu parochial din lemn, preot paroh fiind Gheorghe Puscalau.

În anul 1995 sub pastorirea preotului Constantin Polosan incepe activitatea de consolidare si infrumusetare a Sf. Biserici si a Oficiului parochial: podirea si mochetarea bisericii, înlocuirea integrala a mobilierului, ridicarea zidului de protectie exterior al bisericii, aductiunea apei potabile, realizarea incalzirii centrale la biserica si casa parohiala.

În perioada 1998-2003, cu sprijinul Consiliului parochial, s-a castigat in instanta spatiul fostului magazin cooperatist ridicat in perioada comunista cu contributia materiala in proportie de 75% a parohienilor satului Ivanes. Acest spatiu a fost destinat reamenajarii si transformarii sale in casa de praznuire. La acest edificiu a fost construita o bucatarie, iar sala de mese si anexele au fost utilate cu cele necesare.

În anul 2008 s-a derulat proiectul de refacere a acoperisului bisericii si transformarea acesteia dupa  specificul si arhitectura bisericeasca din Moldova.

În anul 2010 a fost cumparat un teren intravilan de 4000 mp pentru extinderea cimitirului parohial.

În prezent este in derulare proiectul de refacere a picturii bisericii si de infrumusetare a exteriorului acesteia cu icoane in mozaic.

Parohia Dămuc-Ivăneş este alcatuita dintr-un numar de 300 familii de credinciosi ortodocsi, toti etnici romani. În afara de acestia, in parohie se mai gasesc 20 familii de etnici rromi.

Sub aspect confesional pe langa cele 300 de familii ortodoxe in parohie se mai gasesc 7 familii de credinciosi baptisti si 3 persoane de confesiune Greco-catolică.